Návod na výběr a pití kávy
Káva je jedním z nejoblíbenějších nápojů a mnoho lidí si ji oblíbilo kvůli jejímu, povzbuzujícím účinkům a chuti chuťových buněk. Nicméně je důležité, aby káva, kterou pijete, byla skutečně kvalitní a měla správnou chuť.
Správná chuť kávy Kvalitní káva by měla mít lahodnou a nasládlou chuť a nikdy by neměla být hořká. U některých druhů kávy může být hořkost způsobena obsahem robusty, což je levnější odrůda kávy s hořkou a svíravou chutí. Další faktory, které mohou způsobit hořkost, jsou příliš silné pražení a nesprávný způsob přípravy, jako je přelouhování nebo příliš jemné mletí.
Jak vybrat kávu? V obchodech je k dispozici široká škála různých druhů k dispozici dražších druhů kávy od výrobců z celého světa. Nicméně není každá káva stejně kvalitní. Při výběru kávy je důležité si všímat odrůd, způsobu pražení a poměru druhů kávy, pokud si kupujete směs.
Mletá káva Chcete-li si užít čerstvou kávu, je nejlepší si koupit celou zrna a těsně před přípravou je namelit. Mletá káva totiž ztrácí chuť a aroma během několika desítek minut. Zrnkovou kávu je nutné skladovat v dobře utěsněné nádobě av temnu. Pokud nemáte elektrický kávomlýnek, můžete použít i tradiční ruční mlýnek.
Káva by neměla být příliš jemně namletá, optimální je hrubost srovnatelná s mořským pískem. Důležitým faktorem je také teplota vody, která by při zalévání kávy neměla překročit 95 až 100°C.
Instantní káva Instantní káva se vyrábí z podřadných kávových zrn a odpadu vznikajícího při výrobě kvalitních druhů kávy. Díky procesu sušení ztrácí také přirozenou chuť a aroma. Pokud si tedy na kávu chcete pochutnat, instantní variantu byste měli raději vynechat.
Celkově je důležité při výběru kávy na kvalitu, odrůdu a správný způsob přípravy. Kvalitní káva s výraznou a lahodnou chutí může být skvělým doplňkem vašeho dne a příjemným zážitkem pro vaše chuťové buňky.