Kuchyně jednoznačně patří k prostorům, které vytvářejí teplo domova. Právě tady se odehrává gastronomické umění. Vše je potřeba mít po ruce, vše je potřeba udržovat v čistotě. Významnou roli hraje dřez. Jak vybrat dřez? Který je ten správný? Jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých typů?
Co promyslet předem?
Než koupíte dřez, promyslete několik zásadních faktorů. Jaký bude jeho hlavní účel? Na tom závisí jeho velikost i konstrukční typ. Kde v kuchyni bude dřez umístěný? Chcete, aby byl dřez spíše konzervativní nebo od něj očekáváte výjimečný vzhled a design? Jakmile si na výše uvedené otázky odpovíte, promyslete si i druh vodovodní baterie. I tu je potřeba sladit se vzhledem dřezu.
Konstrukční typ, tvar i velikost, materiál, rozměry a hloubka, montáž dřezu, jeho doplňky, dřezová baterie, a nakonec přívodní hadice s vodu – tohle všechno promyslete dopředu. Pak už se můžete vrhnout do výběru konkrétního typu.
Základní typy dřezů
Jak vybrat dřez? Respektive jak zvolit ten správný typ? Zvažte výhody i nevýhody jednotlivých typů a pak se pro jeden rozhodněte.
Nerezové dřezy jsou nejvíce univerzální a zároveň cenově nejdostupnější. Dokonale ladí prakticky s jakýmkoli designem, snadno se udržují, jsou odolné vůči nárazům a jsou hygienické. Jejich výhodou je i velký výběr mnoha rozměrů. Mezi nevýhody patří zvýšený hluk při práci s nimi a nutnost používat k jejich údržbě speciální prostředky.
Tectonitové dřezy vyrobené ze speciálních syntetických materiálů mají nadčasový design. Jsou odolné proti vysokým teplotám i úderům. Velmi snadno se čistí, na výběr je několik barevných odstínů. Jejich nevýhodou je nižší odolnost proti hlubším vrypům.
Keramické dřezy jsou nejvíce stylové a zároveň zajišťují maximální hygienu. Jejich lesklá nebo matná glazura zabraňuje ulpění jakýmkoli nečistotám na povrchu dřezu. Nevýhodou může být křehkost při větších nárazech a vyšší pořizovací cena.
Granitové dřezy vyrobené ze směsi kameniva, barviv a akrylátového pojiva mají nejvyšší životnost. Vyrábí se ve velkém množství barevných odstínů a provedení. Dokonale tlumí nárazy nádobí o dřez. Jsou odolné proti poškrábání i vysokým teplotám. Zabránit vám v jejich pořízení může jen vyšší cena nebo větší citlivost na chemické látky.
Další články o bydlení ZDE